Presă
Asociația Artiștilor Lutieri din România
Lemnul cântă la Reghin
Nu te-ai gândi ca într-un orășel precum Reghinul ai să întâlnești oameni care fac ca lemnul să cânte. O fac cu pasiune, cu dăruire și cu credință că ce rezultă din mâinile lor încântă auzul la mii de spectatori iar maestrul corzilor își pune în valoare talentul. În primul Castle Break am avut șansa să ajungem la Reghin chiar ...Citește mai mult
Reghin, orașul lutierilor
Cei mai mari lutieri ai țării și chiar ai lumii se află la Reghin. Lutieri premiați la cele mai importante concursuri de profil din lume au ateliere în Reghin și confecționează viori sau repară instrumente pentru cele mai mari orchestre din lume. Și tot aici s-au dezvoltat și două fabrici importante de instrumente cu coarde: ...Citește mai mult
Era să fie fotbalist. Soarta a făcut să devină lutier recunoscut pe plan internaţional. S-a născut în Teaca, judeţul Bistriţa Năsăud, în 1973 A urmat liceul industrial nr. 2 din Reghin, la sculptură, pe care l-a absolvit în 1991, după care am avut o perioadă în care a jucat fotbal, până la 25 de ani. Viaţa i s-a schimbat însă ... cu 360 de grade: „Am renunţat total la fotbal în 1997, pentru că aveam impresia că nu e un loc unde să îmi găsesc vocaţia. Foarte mult mi-am dorit să devin fotbalist. Era şi o perioadă obscură atunci, adică pur şi simplu semnai un contract cu echipele la care te duceai şi nu primeai banii”. Avea şi un atuu: îi plăcea să construiască, „ceva, orice”, aptitudine deprinsă la Clubul de navomodele pe care l-a frecventat cu sfinţenie de la 6 la 14 ani.
Apoi s-a angajat la Companiile Gliga, unde a deprins bazele meseriei. „La domnul Gliga am început să construiesc instrumente muzicale, şi am lucrat la dânsul trei ani de zile. Pot să zic că acolo mi-am pus bazele, am început să văd ce înseamnă un instrument muzical”.
Între 2000 şi 2005 a fost angajat la Virgil Bândilă, în Reghin, după care a decis să înceapă o mică afacere pe cont propriu. „La început au fost nişte comenzi, după care am început să îmi fac un stoc de material mic şi am început să construiesc instrumente muzicale. Primul instrument nu mi-l mai amintesc, cred că era în 2003, când am făcut o vioară pe care am vândut-o cred că la Botoşani, la un prieten acolo”. Acum construieşte instrumente cu corzi, viori, violoncele, viole şi contrabaşi.
Spre deosebire de ceilalţi lutieri, el ştie să cânte. Nu la instrumentele clasice, ci la o chitară electrică, pe care chiar el şi-a construit-o. Consideră că e un avantaj, pentru că „atunci când înţelegi mai bune muzica, mult mai uşor construieşti un instrument, pentru că înţelegi mult mai profund lucrurile care se întâmplă în instrument. Am avut foarte mult de câştigat cu muzica, ştiu să acordez instrumentele. Nu ştiu să cânt bine, dar de exemplu pe contrabas chiar îmi face plăcere să cânt”.
Munca sa a primit şi recunoaştere internaţională. În septembrie 2012 a participat la un concurs la Cremona, „un fel de olimpiadă a instrumentelor”, unde s-a prezentat cu un contrabas, cu care a câştigat locul trei, medalie de bronz: „mă simt împlinit pentru că, după 14 ani de muncă în instrumente muzicale, se vede că am făcut ceva.”
De atunci şi-a propus să participe la toate concursurile de profil, iar următorul concurs la care va participa va fi cel Mittenwald, pentru care pregăteşte un violoncel, „şi aş vrea să particip la expoziţie la Cremona, la concursuri la Cremona voi merge atâta cât voi trăi”.
Citește mai mult