+40747-297.287 gyo.marius@yahoo.com
RO RO RO

Despre Francisc GYÖRKE

francisc gyorke

Născut în 1973 în Teaca, mi-am petrecut copilăria în Reghin, cunoscut ca orașul viorilor. Două pasiuni total diferite mi-au marcat această perioadă: fotbalul și navomodelismul. În timp ce fotbalul presupune muncă în echipă și aptitudini comunicaționale, navomodelismul necesită cunoștințe tehnice și abilități individuale, precum și "mâini de aur".

În timpul liceului, în Tg Mureș, ambele pasiuni au evoluat în paralel: plăcerea de a lucra cu lemnul a fost o sarcină plăcută deoarece am urmat cursurile unui liceu cu profil industrial iar ca jucător de fotbal pentru COV Tg Mureș, am câștigat medalia de argint în campionatul republican de juniori.

Anul 1997 a fost anul primului contact cu o fabrică de instrumente cu corzi, și din acest punct înainte mi-am dedicat toată atenția și energia acestei pasiuni; așa am învățat detaliile esențiale ale meseriei, înțelegând că realizarea unui instrument muzical desăvârșit implică artă, tehnică și muzică. După trei ani petrecuți aici, mi-am continuat activitatea la o altă firmă, devenind tot mai bun și încrezator în munca mea, astfel începând propria afacere în 2005.

Muzica este pentru mine legătura dintre materie și spirit: materia reprezentată de violonist iar spiritul fiind acea senzație caldă și persistentă – chiar amintire – care rămâne după ce notele cântecului au încetat. Cred că nu există mai mare satisfacție pentru un lutier, care poate cânta la instrumentele sale, decât aceea de a auzi "vocea" creației sale.

Premii

- 2009 locul 4 în concursul "La Triennale" de la Cremona la secțiunea contrabas
- 2012 locul 3 în concursul "La Triennale" de la Cremona la secțiunea contrabas
- 2012 locul 2 în Concursul Internațional de Lutierie de la Reghin în secțiunea violă
- 2014 locul 1 în Concursul Internațional de Lutierie de la Reghin în secțiunea violoncel